Митови за ултразвук за време на бременоста (1)

Дали ултразвукот има зрачење?
Ова не е вистина.Ултразвукот користи недоволно високофреквентни звучни бранови за да ѝ наштети на внатрешната структура на телото.Зрачењето со зрачење се користи само при рендген и КТ скенови.

Дали ултразвукот е опасен ако се прави премногу често?
Ултразвукот е навистина безбеден да се прави секој пат.Во ситуации со висок ризик, потребно е редовно следење за оптимални резултати.Не ви треба ултразвук секоја недела, а барањето непотребен медицински тест не е добра практика за никого.

Дали е вистина дека ултразвукот е лош за бебињата?
Не е вистина.Од друга страна, ултразвукот е добар начин за гледање новороденчиња.Систематскиот преглед на литературата и мета-анализата на СЗО исто така наведува дека „според достапните докази, изложувањето на дијагностички ултразвук за време на бременоста се чини дека е безбедно“.

Вистина е дека ултразвукот може да предизвика спонтан абортус во првите три месеци од бременоста?
Раниот USG е многу важен за потврда на бременоста и локација;за следење на раниот раст и отчукувањата на срцето на фетусот.Ако бебето не расте на вистинското место во утробата, тоа може да биде закана за мајката, како и за растот на бебето.Под водство на лекар, треба да се земаат лекови за да се обезбеди раст на мозокот на бебето.

Трансвагиналниот ултразвук (ТВС) е многу ризичен?
Ако се прави бавно, тој е безбеден како и секој друг едноставен тест.И, покрај тоа, како модалитет со висока резолуција, дава најдобра слика за бебе во реално време.(Запомнете го убавото, насмеано бебешко 3D лице што се гледа на сликата.)


Време на објавување: 22.06.2022 година